znippen

View Original

Et besøk bak baren - garnbaren

Natalia Balbina står bak baren - garnbaren. Her serverer hun garn i friske og spreke fargekombinasjoner. Hun fikk nylig Innlandets stipend for unge kunstnere og skal lage et prosjekt med garn fra gamle klær.

På instagram-profilen hennes er det en kombinasjon av selvportrett med strikkede plagg, og videoer av hesper med garn som blir farga i fargebad. Hun bruker seg selv i bildene først og fremst fordi det er praktisk, men etter å ha tenkt seg om, ser hun at selvportrettet kommer opp igjen mange ganger i alle ulike kunstformene hun har utforsket.

- Jeg tror det definitivt blir en slags søken etter kulturell identitet og tilhørighet, se tilbake på levemåter i fortiden etter løsninger på moderne problemstillinger.

Det er det moderne opp mot det tradisjonelle som fenger henne om dagen. Prosjektet hun fikk stipend for er kalt “slå på tråden”.

- Planen er å designe en kolleksjon ut av gjenbruke garnrester, og garn fra gammelt tøy, og ta i bruk teknikker og designelementer fra gamle norske husflidsskikker.

Hun fikk ideen når hun leste om norske strikketradisjoner.

- Det er noe ekstremt tiltalende med tanken om «gjenbruk som en livsnødvendighet» …og heldigvis syns de som driver med utdeling av kulturmidler i fylket også det! Så nå blir det ordnings!

Tekstilverden har hun liksom alltid vært en del av.

- Lærte egentlig hekling og strikking av bestemor i barndommen, og har knota med det med jevne mellomrom. Men det tok helt av mens jeg ventet min første unge for et par år sia, det gir det å «sitte rolig» en mening og produktivitet.

Bartenderen er ingen bartender, men har bakgrunn innen billedkunst. På kunstskolen jobbet hun mest med portrettmaleri, men har utforsket blant annet sminke, photoshop og performance. Hun sier selv hun har vært “litt Don Juan i kunstneriske nisjer”.

Den siste tiden har hun gått tilbake til portrettmaleriet, men denne gangen i fargebadet.

- Garnfarging er en deilig substitutt for maleri, da det er friere, mindre tidskrevende og langt lettere å selge.

Når hun får spørsmål om målet med prosjektet, trenger hun litt tid til å tenke seg om.

- Kort forklart så tror at intensjonen med prosjektet er å vise de skjulte, eller muligens også glemte verdiene i håndlaget tøy. Fra det symbolske, til den praktiske funksjonen av tradisjonelle mønster, fiber og spinneteknikker. Å bidra til at «den som beskuer» prosjektet får en dypere forståelse av håndarbeid og gjenbruk av materialer, og kanskje bli inspirert til å utforske ens eget forhold til slowfashion.

Og det er akkurat derfor det blir spennende å følge prosjektet videre. Det blir viktigere og viktigere at forbrukere blir bevisst sine egne kjøpevaner og tar bedre valg. Natalia formidler håndverk på en så fargerik og moderne måte som gjør at forhåpentligvis flere får øynene opp. Heia heia!

Sjekk ut Garnbaren på Instagram for å følge med Natalia i prosjektet hennes.