Heisann, scandiweave

 

Monica står bak instagramprofilen @scandiweave der ho deler sine vakre veva skjerf. Ho bur i Fredrikstad med familien sin og er utdanna lærar.

- Jeg har alltid vært kreativ, og elsker å jobbe med barn. Barn er naturlig kreative og en stor inspirasjonskilde.

Som tenåring drog Monica på vevkurs på det lokale vevhuset, der dyktige vaksne damer lærte bort handverket.

- Vi var ikke mange, og jeg trakk ned gjennomsnittsalderen betraktelig med mine 14 år.

Interessa for veving fekk fotfeste, men det var ikkje før livet hennar var på det aller mest hektiske at ho drømte seg tilbake til vevstue, og roen ho hadde følt ved veven.

 
 

- På en moderne vev, en sammenleggbar Knitters loom, har jeg igjen funnet frem til roen og gleden ved å veve.I dagens samfunn, hvor alt går så fort, det masseproduseres unødvendige mengder med klær, og bruk- og kastmentaliteten står sterkt, føles det godt og riktig å jobbe sakte, med noe som blir unikt og varig. 

Respekta og beundringa over handverket sitt sterkt i Monica. Ho er ikkje utdanna vever eller handverkar, og har kun lært av andre. Ho syns det er fint å sjå korleis tradisjon og ferdigheter blir overført frå generasjon til generasjon, og frå eit enkelt menneske til det neste mennesket. Ho finn mykje inspirasjon frå vevere frå heile verda gjennom instagram.

- Jeg har enorm respekt for håndtverk. Tiden som blir lagt ned, ferdighetene som skal til, lærdommen som går i arv, fra menneske til menneske. Tanken på at det du holder i hendene er skapt av menneskehender og all tiden som har blitt lagt ned i å lage akkurat dette unike plagget/ gjenstanden er helt spesiell synes jeg. Hvis man sammenligner det med noe masseprodusert som er spydd ut av en maskin, er det ingen tvil om hva jeg velger.

Og jeg er overbevist om at dette er veien å gå for en mer bærekraftig fremtid. Vi må lage unike, varige ting som vi blir glade i og tar vare på. Slow fashion er fremtiden.

Målet med skjerfa Monica vevar er å varme og pynte, og tilby noko ein kan glede seg over i mange år. Ho beskriv seg sjølv som ein frysepinne, og har alltid med seg eit ullskjerf.

- Til og med på sommeren har jeg alltid med et tynt ullskjerf i veska. Ikke bare piffer det opp et ellers fargeløst antrekk, det kan fungere som pledd, som sitteunderlag eller som et sjal. Det er rett og slett et veldig anvendelig og praktisk tilbehør! 

Monica hentar inspirasjon frå fargene i naturen. Ola, bak sovesveis, har sett saman fargene til to heilt unike veva skjerf. Der er også fargene inspirert av norsk natur, meir spesifikt den vestlandske naturen og været.

Sjå skjerfa på instagram.